2013-09-25

Affärsnytt Europa Nyhetsbrev från Enterprise Europe Network / Almi Mälardalen
Bäste läsare,  Välkommen till höstens första nyhetsbrev. Jag vill börja med att introducera er läsare till vår nya regionala webbplats – eenorebro.se
Vi har klurat, funderat, programmerat och mixtrat och nu är dörrarna öppna till vår nya webbplats som fått ett helt nytt utseende, ny struktur och flera nya funktioner.

Syftet är att skapa en tydligare regional profil och en mötesplats för dig som företagare.
Här kan du anmäla dig till aktuella aktiviteter, seminarier, match-making och besöksresor.
Du kan ta del av relevant företagsinformation, nyheter inom EU och den europeiska marknaden.
Är du intresserad av nya och fler affärer kring Östersjöregionen? Delta i vår Östersjösatsning där vi erbjuder partnersökningar, seminarier och riktade besöksresor. Första resan går till Kaunas, Litauen 3-4 december och är ett samarbete med Sverige, Polen och Litauen.
Kontakta oss idag för nya affärer i morgon!

Trevlig läsning, Carina Lahall


  Besöksresa till Vilnius, Litauen 3-4 december   Intresset för östersjömarknaderna är stort, särskilt från mindre svenska   företag där avståndet och därmed kommunikationskostnaderna är   hanterbara.
Med tanke på att cirka hälften av de nordiska ländernas och Polens handel sker med andra Östersjöländer och med tanke på att samma siffra för de baltiska staterna närmar sig eller t.o.m. överskrider 75% är detta en marknad som väl lönar sig att utveckla och förstärka. Även med tanke på EU:s pågående Östersjöstrategi och dess målsättning om att stärka Östersjöregionens välstånd.
Enterprise Europe Network i Örebro och Västerås kommer under 2013 och 2014 att lägga extra resurser på att hitta affärspartners till er som vill satsa på denna marknad.
Den 3-4 december planerar vi en besöksresa till Vilnus för svenska företag att träffa samarbetspartners från Polen och Litauen.

Kontakta Carina Lahall, e-post för att anmäla ditt intresse av att åka med.


Inköpare letar underleverantörer på Subcontractor Connect!
BAE Systems Hägglunds, BorgWarner TTS, SEM AB, Dometic Holding och Johnson Control AB är några av de större svenska bolagen som deltar med sina inköpare i årets matchmaking evemenang på Elmia Subcontractor.
Anmäld dig idag!
Förbokade affärsmöten är ett snabbt och enkelt sätt att träffa potentiella samarbetspartners. Här matchas du efter egna val ihop med de framtida, kunder, leverantörer och partners som är mest intressanta för just ditt företag. Syftet med aktiviteten är att se om man kan göra affärer ihop. Modellen är både framgångsrik och effektiv.
150 företag från ungefär 20 länder bedöms att delta på matchmakingdelen på årets mässa. Utnyttja möjligheten att utveckla affärstillfällen som sannolikt aldrig skapats på ett annat sätt! Tidigare evenemang har visat att hälften av alla möten ledde till fortsatt kontakt. Av dessa ledde i sin tur en tredjedel till kontrakt.

Välkommen att delta i den nionde upplagan av förbokade affärsmöten på Elmia Subcontractor. Läs mer och anmäl dig här: b2match.eu/subcontractorconnect2013


Europeiska företag söker svenska företag för affärer
Här presenterar vi aktuella affärsförfrågningar från utlandet som kan vara av intresse för ditt företag.
- Polskt företag söker svensk distributör för exklusiva trädgårds/ utemöbler från återvunnet material
- Litauisk återförsäljare av plast, aluminium, trädörrar och fönster erbjuder sig att bli agent åt svenska företag som vill in på den litauiska marknaden med sina produkter.
- Lettiskt företag inom metallbearbetning söker svenska företag i behov av nya underleverantörer inom konstruktion, hydralik eller bilindustrin.
- Estländskt företag med 20 års erfarenhet av svetsning, skärning, bockning, fräsning, borrning, ytbehandling mm erbjuder sig att vara underleverantör.
- Ryskt företag inom försäljning av byggnadsmaterial erbjuder sig att vara återförsäljare.

För mer information kontakta: Evelina Wass, e-post  


EU-finansiering inom ICT EU-kommissionen bidrar med 77 miljoner från FP7 för affärsutveckling inom ICT för att utveckla produkter och processer.
Genom initiativet "I4MS" (ICT for Manufacturing SMEs) får 200 små- och medelstora företag i Europa möjlighet till affärsutveckling med stöd av ICT. Företagen erbjuds finansiellt stöd i att utveckla produkter och produktionsprocesser, förvärv av nya teknologier och kunskap samt tillgång till nya marknader och partners. I4MS startade i juli 2013 och kommer pågå under tre år. Målgruppen är leverantörer och användare av ICT-lösningar.
Fyra områden står i fokus: • Avancerade robotlösningar • Molnbaserade simuleringsstjänster • Intelligent sensorbaserad utrustning • Innovativa laserapplikationer
Ansökningsomgångarna kommer under 2014 och 2015.
Läs mer »

 


Sök pengar för projekt inom Miljödriven tillväxt! Arbetar du med färdigutvecklade miljöanpassade varor och tjänster? Har du ett företag upp till 249 anställda eller ingår i ett företagsnätverk?
Då har du möjlighet att söka stöd för att stärka din konkurrenskraft, utveckla affärerna och utveckla systemlösningar! Nu kan företag och företagsnätverk som arbetar med färdigutvecklade miljöanpassade varor och tjänster söka stöd i vår sista ansökningsomgång från programmet Miljödriven tillväxt. Vi välkomnar särskilt företag som vill nå marknader runt Östersjöområdet och öppnar även upp för satsningar kring installationer av produkter i demonstrationssyfte.
Välkommen med din projektidé mellan den 16 september – 25 oktober!
Mer information »

Nya EU-regler för kosmetika Från och med juli 2013 gäller den nya kosmetikaförordningen för all kosmetika, både den som tillverkas i EU och den som importeras från andra länder. Det innebär bland annat förstärkta säkerhetsnormer och bättre information till konsumenterna.
Kosmetika innefattar inte bara makeup, parfymer och rakvatten utan också produkter som spelar en avgörande roll för konsumenternas hälsa och välbefinnande, t.ex. solskyddskräm, tandkräm och rengöringsprodukter. Med många världsledande företag i denna sektor och med över 4000 kosmetikatillverkare är kosmetikaindustrin en stor tillgång för EU i den globaliserade ekonomin. Sektorn skapar över 1,5 miljoner arbetstillfällen, direkt och indirekt. Den nya kosmetikaförordningen, som antogs 2009, träder i kraft den 11 juli 2013 efter en övergångsperiod för att industrin skulle kunna anpassa sig till de nya reglerna. Den första EU-lagstiftningen om kosmetika antogs för 35 år sedan och har omarbetats grundligt vid minst sju tillfällen.
Läs mer »

Dina idéer kan förändra Europa - den inre marknaden
Mellan 23 september och 23 oktober 2013 kan du använda dig av den här webbplatsen för att kommunicera med företag, organisationer, beslutsfattare och EU-ledare om hur den inre marknaden kan förbättras.
EU vill höra dina åsikter kring fyra olika teman: Jobb, Sociala rättigheter, Banker och E-handel. En vecka ägnas åt varje tema.
• Skicka in dina idéer och kommentera, rösta på och dela andras idéer.
• Delta i onlinechattar med EU:s ledare. Ta chansen att ställa frågor och diskutera dina idéer.
Efter kampanjens slut samlar vi in de mest lovande idéerna, och vem vet … kanske tar de plats i morgondagens EU-lagstiftning.
Gör din åsikt hörd »

  Kroatien nytt EU–land   Kroatien är det tjugoåttonde landet att gå med i EU. Kroatien har fått 12 platser i Europaparlamentet och 7 röster i EU:s ministerråd. Liksom de andra medlemsländerna har Kroatien en ledamot i EU-kommissionen. Ansökan om att bli medlemmar i EU kom redan 2003, och året därefter fick landet officiell status som kandidatland. Kroatien förhandlade med EU under åren 2005 och 2011. 2011 avslutades förhandlingarna, och ett avtal mellan EU och Kroatien kunde undertecknas.
I Kroatien hölls en folkomröstning om EU-medlemskapet i januari 2012. 66 procent av kroaterna röstade då för en anslutning till EU, och landets parlament kunde godkänna EU-medlemskapet. Alla EU-medlemsländernas nationella parlament har därefter godkänt Kroatiens medlemskap.

Inbjudan Seminarium - Att avtala en internationell affär. 

Varför avtal och vad behöver jag som företagare veta när jag ingår avtal? Välkommen till seminariet ”Att avtala en internationell affär” den 1 oktober på Almi Företagspartner/EEN i Örebro.
Enterprise Europe Network, ALMI Företagspartner Mälardalen AB och Business Sweden bjuder in dig, som behöver kunna mer om internationell handelsrätt, till en seminariedag med Anders Kinntorph, advokat och delägare i Advokataktiebolaget Nordic Law.
Kostnad: 1495 SEK exkl. moms. I seminarieavgiften ingår kaffe, lunch samt utbildningsmaterial.
Anmälan:
almievent.se
Mer info: Emma Göllas tel: 019-174803,
e-post


Inbjudan seminarium - Finansiera Företagets Framtid.
Välkommen till finansieringsseminariet "Finansiera Företagets Framtid" den 3 oktober i Karlstad. Almi Företagspartner tillsammans med bla Enterprise Europe Network arrangerar ett seminarium, där du får träffa aktörer som erbjuder olika möjligheter till finansiering. Du får också ta del av intressanta föreläsare och tillfälle att möta nya personer och knyta värdefulla kontakter.
Läs mer »
Anmälan skickas till: Christina Nyström, e-post
 


Affärsnytt Europa Enterprise Europe Network / ALMI Företagspartner Mälardalen AB Köpmangatan 23-25, 702 23 Örebro Tel: 019-17 48 00, Fax: 019-17 48 30

eenorebro.se e-post Boka möte med oss Tipsa vän/kollega